Df Onda Magista F II Kids 001 indigo Multicolor Nike 'Jr Voetbalschoenen UnFXx6wnq

11 februari 2019 | Columns

Polariseren of polarisatie?

Conflicten, ruzie en polarisatie wil niemand. Zeker niet in deze tijden van politieke polarisatie…

Waarom zouden we dan in hemelsnaam polariseren? Dat is toch riskant en kan alleen maar leiden tot wij-zij denken en escalatie?

voetbalschoenen Ii Magista laser zwart volt Onda oranje wit Kids 'Jr Nike Df Fg oranje w04RSxqf

Deze vraag stelden we ons ook tijdens de laatste masterclass Groepsdynamica-Plus op 16 januari 2019: “Polariteiten en polarisatie in samenwerking. Soepel omgaan met groepspolariteiten”.

1. De verschillen zijn er toch: laten we ze zichtbaar maken!

In elke groep leven verschillen, dus waarom zouden we die niet transparant maken? In heel wat teams leiden verschillen tot onproductieve dynamieken zoals ruzies tussen twee personen, een sterke druk op consensus en harmonie en het investeren van alle energie in de beweging ‘alle neuzen in dezelfde richting’.

We zijn goed in het managen van consensus, maar minder goed in het soepel en constructief omgaan met verschilvoetbalschoenen Magista Df Onda Kids Fg 'Jr Nike zwart Ii Fw0ZWE. Maak ruimte en doe recht aan de verschillen!

2. Polariseren maakt onderhuidse conflicten bespreekbaar!

Een zogenaamd ‘koud’ conflict is niet zichtbaar maar wel voelbaar: kille beleefdheid en een koude sfeer. De zaken op scherp stellen kan een groep helpen om de onderliggende verschillen bespreekbaar te maken.

Dit vraagt een stevige confrontatie, zodat de verschillen niet langer ontkend of geminimaliseerd kunnen worden. Een pittige interventie dus!

II Kids Onda en Fg Df wit universiteit Magista zwart Nike rood 061 zwart voetbalschoenen 'Jr FIfxZw

3. Groepsontwikkeling stimuleren!

Veel verschillen zijn terug te voeren op groepspolariteiten. Denk bijvoorbeeld aan

 • gestructureerdheid – flexibiliteit
 • stabiliteit – verandering
 • creativiteit – realisme.

Dit zijn spanningsvelden waar elke groep een gepaste balans in te zoeken heeft.

Het leren omgaan met polariteiten, het zogenaamde ‘en-en’ denken, biedt een groep een kans op groei en ontwikkeling. We leren flexibel gestructureerd te werken en stabiel te veranderen. Contact maken met de minder ontwikkelde of onderdrukte pool maakt een groep sterker!

“Ontwikkelingsdynamiek komt steeds voort uit polaire kwaliteiten en de daaruit opgewekte verander-energie.” (vrij naar Glasl/Lievegoed)


4. Nooit meer bang voor verschil!

De schrik om in het verschil te gaan zit er diep in bij mensen op de werkvloer. We zijn het liever eens met elkaar en nemen snel beslissingen om van de spanning van een onaf proces af te zijn. Heel menselijk.

Door te polariseren en de polen te onderzoeken leert een team dat het zichtbaar maken van verschillen niet tot ruzie of drama’s leidt. Integendeel: het verheldert juist en haalt de ruis uit de communicatie!wit 'Jr Rio voetbalschoenen Tiempo Fg Iii Nike Kids x4wUqaZZ8

5. Polariseren als voorwaarde voor duurzame verandering!

De differentiation/integration theorie van Weisbord & Janoff (*) stelt voorop dat een groep eerst moet differentiëren, voor aleer te integreren. Dus eerst in het verschil gaan voor aleer naar gemeenschappelijkheid en verbinding te zoeken.

Meestal gaan we snel op zoek naar akkoord, harmonie en consensus. Polariseren helpt om de onderliggende verschillen op tafel te krijgen met het oog op een betere, duurzamere oplossing of beslissing!

“Systems develop as they recognize and integrate differences. (…) To integrate you must first differentiate.” (Weisbord & Janoff)

6. Bewust weerwerk bieden aan de spontane drang naar eensgezindheid

Hierbij aansluitend, door bewust te polariseren help je een groep om in te gaan tegen de vlucht in de harmonie en de natuurlijke neiging om het snel eens te zijn met elkaar. Het is spannend en triggert veel energie om juist nét het verschil op te zoeken!

“If we can polarize consciously and maintain a relationship connection with others and use a deeper set of skills to facilitate the polarities and tensions between the roles, polarizing consciously can help a more creative and sustainable process emerge.” voetbalschoenen zwart Phelon zwart volt Nike Iii oranje Kids laser Fg oranje Hypervenom 'Jr 44wYqtP(Siver)

7. Polariseren voorkomt polarisatie

Gs 500 90 Max 345017 Nike Sportswear Air Wmns 90'07 vBO0n7

Het bewust inzetten van polarisatie in groepen waar veel spanning leeft, is een effectieve manier om polarisatie te voorkomen. Polarisatie is een onbewust proces waar we geen controle (meer) over hebben als het gebeurt.

We kunnen wel op een doordachte manier gaan polariseren door bijvoorbeeld met spannende stellingen of line-ups te werken. Zo worden de verschillen en tegenstellingen zichtbaar en kunnen we er iets mee doen!

(*) Marvin Weisbord & Sandra Janoff (2010). Future Search. Getting the whole system in the room for Vision, Commitment, and Action. San Francisco: Berrett-Koehler Publisers.

Copyright 2019 ©  Silvia Prins. Alle rechten voorbehouden. Artikelen of delen hieruit mogen elders gepubliceerd worden, maar alleen op o.v.v. het copyright en de naam van de website. Dank om me hiervan op de hoogte te stellen.'Jr zwart Iii Fg Kids wit Nike 002 donker Phelon voetbalschoenen Hypervenom zwart grijs 5q0Hx6w

Nike Air Max 500 Wmns Gs Sportswear 90'07 345017 90
  • Silvia Prins op 18 februari 2019 om 13:55

   Dank je Chris!

   Antwoord
   500 Sportswear 90'07 Air 345017 Nike Max Gs 90 Wmns

Reactie verzenden

90 Gs 90'07 Sportswear 345017 Wmns 500 Air Nike Max

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

345017 Gs 90 Max Nike Wmns 90'07 Air 500 Sportswear

Connecteer

 • Gs 500 90 Max 345017 Nike Sportswear Air Wmns 90'07 vBO0n7 Gs 500 90 Max 345017 Nike Sportswear Air Wmns 90'07 vBO0n7
 • Sportswear Gs 90'07 500 90 Air Max 345017 Wmns Nike

Archief

90 500 90'07 Sportswear Gs Nike Max Air Wmns 345017