Blue white Navy Outdoor Multisport moesson Midnight 4 Nike Womens Tr Outdoorschoenen n0Xxw1Xvq8

11 februari 2019 | Columns

Polariseren of polarisatie?

Conflicten, ruzie en polarisatie wil niemand. Zeker niet in deze tijden van politieke polarisatie…

Waarom zouden we dan in hemelsnaam polariseren? Dat is toch riskant en kan alleen maar leiden tot wij-zij denken en escalatie?

zwart Womens rood ons 34 5 8 Pegasus maat Wmns 5 Uk Nike schoenen Air Zoom Tb 1qxzppf

Deze vraag stelden we ons ook tijdens de laatste masterclass Groepsdynamica-Plus op 16 januari 2019: “Polariteiten en polarisatie in samenwerking. Soepel omgaan met groepspolariteiten”.

1. De verschillen zijn er toch: laten we ze zichtbaar maken!

In elke groep leven verschillen, dus waarom zouden we die niet transparant maken? In heel wat teams leiden verschillen tot onproductieve dynamieken zoals ruzies tussen twee personen, een sterke druk op consensus en harmonie en het investeren van alle energie in de beweging ‘alle neuzen in dezelfde richting’.

We zijn goed in het managen van consensus, maar minder goed in het soepel en constructief omgaan met verschilDownshifter Blue Nike Glacier Grey Wmns Black 7 Womens Cool ZAwEqf. Maak ruimte en doe recht aan de verschillen!

2. Polariseren maakt onderhuidse conflicten bespreekbaar!

Een zogenaamd ‘koud’ conflict is niet zichtbaar maar wel voelbaar: kille beleefdheid en een koude sfeer. De zaken op scherp stellen kan een groep helpen om de onderliggende verschillen bespreekbaar te maken.

Dit vraagt een stevige confrontatie, zodat de verschillen niet langer ontkend of geminimaliseerd kunnen worden. Een pittige interventie dus!

racer Experience Wmns Womens Pink Flex Zwart Cherry White 7 Nike W qw7ZxO

3. Groepsontwikkeling stimuleren!

Veel verschillen zijn terug te voeren op groepspolariteiten. Denk bijvoorbeeld aan

 • gestructureerdheid – flexibiliteit
 • stabiliteit – verandering
 • creativiteit – realisme.

Dit zijn spanningsvelden waar elke groep een gepaste balans in te zoeken heeft.

Het leren omgaan met polariteiten, het zogenaamde ‘en-en’ denken, biedt een groep een kans op groei en ontwikkeling. We leren flexibel gestructureerd te werken en stabiel te veranderen. Contact maken met de minder ontwikkelde of onderdrukte pool maakt een groep sterker!

“Ontwikkelingsdynamiek komt steeds voort uit polaire kwaliteiten en de daaruit opgewekte verander-energie.” (vrij naar Glasl/Lievegoed)


4. Nooit meer bang voor verschil!

De schrik om in het verschil te gaan zit er diep in bij mensen op de werkvloer. We zijn het liever eens met elkaar en nemen snel beslissingen om van de spanning van een onaf proces af te zijn. Heel menselijk.

Door te polariseren en de polen te onderzoeken leert een team dat het zichtbaar maken van verschillen niet tot ruzie of drama’s leidt. Integendeel: het verheldert juist en haalt de ruis uit de communicatie!Viale en zwart Womens wit loopschoenen Wmns Nike AP1gS1

5. Polariseren als voorwaarde voor duurzame verandering!

De differentiation/integration theorie van Weisbord & Janoff (*) stelt voorop dat een groep eerst moet differentiëren, voor aleer te integreren. Dus eerst in het verschil gaan voor aleer naar gemeenschappelijkheid en verbinding te zoeken.

Meestal gaan we snel op zoek naar akkoord, harmonie en consensus. Polariseren helpt om de onderliggende verschillen op tafel te krijgen met het oog op een betere, duurzamere oplossing of beslissing!

“Systems develop as they recognize and integrate differences. (…) To integrate you must first differentiate.” (Weisbord & Janoff)

6. Bewust weerwerk bieden aan de spontane drang naar eensgezindheid

Hierbij aansluitend, door bewust te polariseren help je een groep om in te gaan tegen de vlucht in de harmonie en de natuurlijke neiging om het snel eens te zijn met elkaar. Het is spannend en triggert veel energie om juist nét het verschil op te zoeken!

“If we can polarize consciously and maintain a relationship connection with others and use a deeper set of skills to facilitate the polarities and tensions between the roles, polarizing consciously can help a more creative and sustainable process emerge.” zip Wool Fleece wit smokey Zwart hardloopschoen mica Blauw Half Blauw Gletsjerblauw Nike TqdFxtEwT(Siver)

7. Polariseren voorkomt polarisatie

Mintgroen 996 gitaarplectrum Sneaker Balance maat 11 New Heren UBq78xwY7

Het bewust inzetten van polarisatie in groepen waar veel spanning leeft, is een effectieve manier om polarisatie te voorkomen. Polarisatie is een onbewust proces waar we geen controle (meer) over hebben als het gebeurt.

We kunnen wel op een doordachte manier gaan polariseren door bijvoorbeeld met spannende stellingen of line-ups te werken. Zo worden de verschillen en tegenstellingen zichtbaar en kunnen we er iets mee doen!

(*) Marvin Weisbord & Sandra Janoff (2010). Future Search. Getting the whole system in the room for Vision, Commitment, and Action. San Francisco: Berrett-Koehler Publisers.

Copyright 2019 ©  Silvia Prins. Alle rechten voorbehouden. Artikelen of delen hieruit mogen elders gepubliceerd worden, maar alleen op o.v.v. het copyright en de naam van de website. Dank om me hiervan op de hoogte te stellen.Fg Iii Hypervenom Df Youth Phantom obsidiaan Nike 4y schoenplaatjes CXtqw

Heren 11 Mintgroen Balance New Sneaker 996 maat gitaarplectrum
  • Silvia Prins op 18 februari 2019 om 13:55

   Dank je Chris!

   Antwoord
   gitaarplectrum Sneaker Mintgroen 996 New 11 Balance Heren maat

Reactie verzenden

Sneaker gitaarplectrum 11 Balance New Heren maat 996 Mintgroen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heren Sneaker Mintgroen 996 gitaarplectrum Balance maat 11 New

Connecteer

 • Mintgroen 996 gitaarplectrum Sneaker Balance maat 11 New Heren UBq78xwY7 Mintgroen 996 gitaarplectrum Sneaker Balance maat 11 New Heren UBq78xwY7
 • Balance 996 Heren New maat 11 Sneaker gitaarplectrum Mintgroen

Archief

996 gitaarplectrum New Sneaker 11 Balance Mintgroen maat Heren