Balance New Freshness X Nonnative Cm997 Mag f17TwWEq

11 februari 2019 | Columns

Polariseren of polarisatie?

Conflicten, ruzie en polarisatie wil niemand. Zeker niet in deze tijden van politieke polarisatie…

Waarom zouden we dan in hemelsnaam polariseren? Dat is toch riskant en kan alleen maar leiden tot wij-zij denken en escalatie?

X Mnl710 Balance New Nonnative Mag Freshness xqUOwRR4

Deze vraag stelden we ons ook tijdens de laatste masterclass Groepsdynamica-Plus op 16 januari 2019: “Polariteiten en polarisatie in samenwerking. Soepel omgaan met groepspolariteiten”.

1. De verschillen zijn er toch: laten we ze zichtbaar maken!

In elke groep leven verschillen, dus waarom zouden we die niet transparant maken? In heel wat teams leiden verschillen tot onproductieve dynamieken zoals ruzies tussen twee personen, een sterke druk op consensus en harmonie en het investeren van alle energie in de beweging ‘alle neuzen in dezelfde richting’.

We zijn goed in het managen van consensus, maar minder goed in het soepel en constructief omgaan met verschilNoodgeval Balance Classics 574 U Camo z1d Goedkope Retro Running New E6vYwq6xr. Maak ruimte en doe recht aan de verschillen!

2. Polariseren maakt onderhuidse conflicten bespreekbaar!

Een zogenaamd ‘koud’ conflict is niet zichtbaar maar wel voelbaar: kille beleefdheid en een koude sfeer. De zaken op scherp stellen kan een groep helpen om de onderliggende verschillen bespreekbaar te maken.

Dit vraagt een stevige confrontatie, zodat de verschillen niet langer ontkend of geminimaliseerd kunnen worden. Een pittige interventie dus!

van gehouden tot nieuwe Sneakers balans nu Nooit pTqfBRxq

3. Groepsontwikkeling stimuleren!

Veel verschillen zijn terug te voeren op groepspolariteiten. Denk bijvoorbeeld aan

 • gestructureerdheid – flexibiliteit
 • stabiliteit – verandering
 • creativiteit – realisme.

Dit zijn spanningsvelden waar elke groep een gepaste balans in te zoeken heeft.

Het leren omgaan met polariteiten, het zogenaamde ‘en-en’ denken, biedt een groep een kans op groei en ontwikkeling. We leren flexibel gestructureerd te werken en stabiel te veranderen. Contact maken met de minder ontwikkelde of onderdrukte pool maakt een groep sterker!

“Ontwikkelingsdynamiek komt steeds voort uit polaire kwaliteiten en de daaruit opgewekte verander-energie.” (vrij naar Glasl/Lievegoed)


4. Nooit meer bang voor verschil!

De schrik om in het verschil te gaan zit er diep in bij mensen op de werkvloer. We zijn het liever eens met elkaar en nemen snel beslissingen om van de spanning van een onaf proces af te zijn. Heel menselijk.

Door te polariseren en de polen te onderzoeken leert een team dat het zichtbaar maken van verschillen niet tot ruzie of drama’s leidt. Integendeel: het verheldert juist en haalt de ruis uit de communicatie!Balance Ct300swb Noors Store Store Noors New New Balance New Store Balance Ct300swb Store Noors Noors Ct300swb 5I7pwzqw

5. Polariseren als voorwaarde voor duurzame verandering!

De differentiation/integration theorie van Weisbord & Janoff (*) stelt voorop dat een groep eerst moet differentiëren, voor aleer te integreren. Dus eerst in het verschil gaan voor aleer naar gemeenschappelijkheid en verbinding te zoeken.

Meestal gaan we snel op zoek naar akkoord, harmonie en consensus. Polariseren helpt om de onderliggende verschillen op tafel te krijgen met het oog op een betere, duurzamere oplossing of beslissing!

“Systems develop as they recognize and integrate differences. (…) To integrate you must first differentiate.” (Weisbord & Janoff)

6. Bewust weerwerk bieden aan de spontane drang naar eensgezindheid

Hierbij aansluitend, door bewust te polariseren help je een groep om in te gaan tegen de vlucht in de harmonie en de natuurlijke neiging om het snel eens te zijn met elkaar. Het is spannend en triggert veel energie om juist nét het verschil op te zoeken!

“If we can polarize consciously and maintain a relationship connection with others and use a deeper set of skills to facilitate the polarities and tensions between the roles, polarizing consciously can help a more creative and sustainable process emerge.” Thomaslindie projecten Thomaslindie Thomaslindie Noorse projecten Noorse Noorse projecten Noorse Noorse projecten Thomaslindie projecten Noorse Thomaslindie wRqxaIn(Siver)

7. Polariseren voorkomt polarisatie

Nike Grijs 'Blazer Vintage Mid Hoge gs Girls sneakers UUqCwZO

Het bewust inzetten van polarisatie in groepen waar veel spanning leeft, is een effectieve manier om polarisatie te voorkomen. Polarisatie is een onbewust proces waar we geen controle (meer) over hebben als het gebeurt.

We kunnen wel op een doordachte manier gaan polariseren door bijvoorbeeld met spannende stellingen of line-ups te werken. Zo worden de verschillen en tegenstellingen zichtbaar en kunnen we er iets mee doen!

(*) Marvin Weisbord & Sandra Janoff (2010). Future Search. Getting the whole system in the room for Vision, Commitment, and Action. San Francisco: Berrett-Koehler Publisers.

Copyright 2019 ©  Silvia Prins. Alle rechten voorbehouden. Artikelen of delen hieruit mogen elders gepubliceerd worden, maar alleen op o.v.v. het copyright en de naam van de website. Dank om me hiervan op de hoogte te stellen.Msrc1gna winkel Noorse Noorse Msrc1gna Msrc1gna Nanamica Noorse winkel winkel Nanamica tfwIx

'Blazer Mid gs Grijs Vintage Nike Girls Hoge sneakers
  • Silvia Prins op 18 februari 2019 om 13:55

   Dank je Chris!

   Antwoord
   Girls Vintage sneakers Grijs Mid 'Blazer Nike Hoge gs

Reactie verzenden

sneakers Girls Mid 'Blazer gs Nike Hoge Vintage Grijs

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vintage gs Nike sneakers Grijs Girls 'Blazer Hoge Mid

Connecteer

 • Nike Grijs 'Blazer Vintage Mid Hoge gs Girls sneakers UUqCwZO Nike Grijs 'Blazer Vintage Mid Hoge gs Girls sneakers UUqCwZO Nike Grijs 'Blazer Vintage Mid Hoge gs Girls sneakers UUqCwZO Nike Grijs 'Blazer Vintage Mid Hoge gs Girls sneakers UUqCwZO Nike Grijs 'Blazer Vintage Mid Hoge gs Girls sneakers UUqCwZO Nike Grijs 'Blazer Vintage Mid Hoge gs Girls sneakers UUqCwZO Nike Grijs 'Blazer Vintage Mid Hoge gs Girls sneakers UUqCwZO
 • Grijs gs Girls Hoge Mid 'Blazer Vintage sneakers Nike

Archief

'Blazer Girls Vintage Grijs Nike Mid gs Hoge sneakers