Air Atmos Wmns Women rood Nike Max 90 90 Pink nike ttqBH

11 februari 2019 | Columns

Polariseren of polarisatie?

Conflicten, ruzie en polarisatie wil niemand. Zeker niet in deze tijden van politieke polarisatie…

Waarom zouden we dan in hemelsnaam polariseren? Dat is toch riskant en kan alleen maar leiden tot wij-zij denken en escalatie?

Lx Pink Max 90 Nike Wmns nike dames Air Atmos RaYZOaq

Deze vraag stelden we ons ook tijdens de laatste masterclass Groepsdynamica-Plus op 16 januari 2019: “Polariteiten en polarisatie in samenwerking. Soepel omgaan met groepspolariteiten”.

1. De verschillen zijn er toch: laten we ze zichtbaar maken!

In elke groep leven verschillen, dus waarom zouden we die niet transparant maken? In heel wat teams leiden verschillen tot onproductieve dynamieken zoals ruzies tussen twee personen, een sterke druk op consensus en harmonie en het investeren van alle energie in de beweging ‘alle neuzen in dezelfde richting’.

We zijn goed in het managen van consensus, maar minder goed in het soepel en constructief omgaan met verschilMax Nike Wmns Nike 90 Prm Dames Air Pink Atmos Premium a7qIOI. Maak ruimte en doe recht aan de verschillen!

2. Polariseren maakt onderhuidse conflicten bespreekbaar!

Een zogenaamd ‘koud’ conflict is niet zichtbaar maar wel voelbaar: kille beleefdheid en een koude sfeer. De zaken op scherp stellen kan een groep helpen om de onderliggende verschillen bespreekbaar te maken.

Dit vraagt een stevige confrontatie, zodat de verschillen niet langer ontkend of geminimaliseerd kunnen worden. Een pittige interventie dus!

Atmos nike Nike Air Pink Wmns Grape Women 95 Max rAxrfBwq

3. Groepsontwikkeling stimuleren!

Veel verschillen zijn terug te voeren op groepspolariteiten. Denk bijvoorbeeld aan

 • gestructureerdheid – flexibiliteit
 • stabiliteit – verandering
 • creativiteit – realisme.

Dit zijn spanningsvelden waar elke groep een gepaste balans in te zoeken heeft.

Het leren omgaan met polariteiten, het zogenaamde ‘en-en’ denken, biedt een groep een kans op groei en ontwikkeling. We leren flexibel gestructureerd te werken en stabiel te veranderen. Contact maken met de minder ontwikkelde of onderdrukte pool maakt een groep sterker!

“Ontwikkelingsdynamiek komt steeds voort uit polaire kwaliteiten en de daaruit opgewekte verander-energie.” (vrij naar Glasl/Lievegoed)


4. Nooit meer bang voor verschil!

De schrik om in het verschil te gaan zit er diep in bij mensen op de werkvloer. We zijn het liever eens met elkaar en nemen snel beslissingen om van de spanning van een onaf proces af te zijn. Heel menselijk.

Door te polariseren en de polen te onderzoeken leert een team dat het zichtbaar maken van verschillen niet tot ruzie of drama’s leidt. Integendeel: het verheldert juist en haalt de ruis uit de communicatie!nike Air Pink Wmns Ultra Max dames Atmos Nike Bw pq0gOz0

5. Polariseren als voorwaarde voor duurzame verandering!

De differentiation/integration theorie van Weisbord & Janoff (*) stelt voorop dat een groep eerst moet differentiëren, voor aleer te integreren. Dus eerst in het verschil gaan voor aleer naar gemeenschappelijkheid en verbinding te zoeken.

Meestal gaan we snel op zoek naar akkoord, harmonie en consensus. Polariseren helpt om de onderliggende verschillen op tafel te krijgen met het oog op een betere, duurzamere oplossing of beslissing!

“Systems develop as they recognize and integrate differences. (…) To integrate you must first differentiate.” (Weisbord & Janoff)

6. Bewust weerwerk bieden aan de spontane drang naar eensgezindheid

Hierbij aansluitend, door bewust te polariseren help je een groep om in te gaan tegen de vlucht in de harmonie en de natuurlijke neiging om het snel eens te zijn met elkaar. Het is spannend en triggert veel energie om juist nét het verschil op te zoeken!

“If we can polarize consciously and maintain a relationship connection with others and use a deeper set of skills to facilitate the polarities and tensions between the roles, polarizing consciously can help a more creative and sustainable process emerge.” nike Nike Lw Pink dames Motion Air Max Atmos Wmns PHZHTq(Siver)

7. Polariseren voorkomt polarisatie

dames 8 Free Halfblauw Nike voor zeil metallic aluminium zwart Tr trainingsschoen qaxR4

Het bewust inzetten van polarisatie in groepen waar veel spanning leeft, is een effectieve manier om polarisatie te voorkomen. Polarisatie is een onbewust proces waar we geen controle (meer) over hebben als het gebeurt.

We kunnen wel op een doordachte manier gaan polariseren door bijvoorbeeld met spannende stellingen of line-ups te werken. Zo worden de verschillen en tegenstellingen zichtbaar en kunnen we er iets mee doen!

(*) Marvin Weisbord & Sandra Janoff (2010). Future Search. Getting the whole system in the room for Vision, Commitment, and Action. San Francisco: Berrett-Koehler Publisers.

Copyright 2019 ©  Silvia Prins. Alle rechten voorbehouden. Artikelen of delen hieruit mogen elders gepubliceerd worden, maar alleen op o.v.v. het copyright en de naam van de website. Dank om me hiervan op de hoogte te stellen.Wmns Ultra Nike Thea Prm dames Air Atmos Pink Max nike AxEw5qXFnY

voor aluminium 8 metallic zwart Free Halfblauw trainingsschoen Nike zeil dames Tr
  • Silvia Prins op 18 februari 2019 om 13:55

   Dank je Chris!

   Antwoord
   Halfblauw dames trainingsschoen voor metallic Nike 8 aluminium zeil Tr zwart Free

Reactie verzenden

Free zeil aluminium zwart voor Nike metallic Halfblauw trainingsschoen Tr dames 8

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voor aluminium zwart Nike trainingsschoen dames zeil Tr Halfblauw 8 metallic Free

Connecteer

 • dames 8 Free Halfblauw Nike voor zeil metallic aluminium zwart Tr trainingsschoen qaxR4 dames 8 Free Halfblauw Nike voor zeil metallic aluminium zwart Tr trainingsschoen qaxR4 dames 8 Free Halfblauw Nike voor zeil metallic aluminium zwart Tr trainingsschoen qaxR4 dames 8 Free Halfblauw Nike voor zeil metallic aluminium zwart Tr trainingsschoen qaxR4 dames 8 Free Halfblauw Nike voor zeil metallic aluminium zwart Tr trainingsschoen qaxR4
 • trainingsschoen aluminium 8 zeil dames Halfblauw metallic Free Nike Tr zwart voor

Archief

Free Tr Nike zeil zwart metallic voor trainingsschoen aluminium 8 Halfblauw dames